Bozüyük'ün Kurtuluşunun 102. Yılı Kutlandı

Bozüyük'ün Kurtuluşunun 102. Yılı Kutlandı

Bozüyük’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda anma töreni gerçekleştirildi.

A+A-

Bozüyük’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda anma töreni gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen programa CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, Bozüyük Garnizon Komutanı Mühimmat Binbaşı Caner Yılmaz, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, ilçe protokolü, Siyasi parti ve STK temsilcileri, şehit ve gazi yakınları ile öğrenciler katıldı.

4-eylul4.jpeg

Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan anma töreni Atatürk Anıtı’na Bozüyük Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulması ile başladı.

Ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasına geçildi. Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu günün anlam ve önemini içeren konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "20. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu derin yaralarla sarsılmış, orduları cephelerde savunmayı bile yapamayacak kadar zayıflamıştı. İstanbul İngilizlerce işgal edilmiş, üstelik bir de Yunan orduları İzmir'den Anadolu'ya girmişti. Ulusun onuru zedelenmiş, Anadolu'da halkın yüreği parçalanıyordu. Çeteler oluşturarak direniyordu halk, işgalcilere. Mustafa Kemal Paşa, imparatorluğun artık bittiğini, ödünler vererek yapılan antlaşmalarla devletin kurtulamayacağını görmüştü. Böylece Anadolu'da halkla bütünleşti. Çok zor koşullar içerisinde TBMM'nin düzenli ordusu kuruldu ve bir kısmı isyancı olan çetelerce yürütülen gerilla devri sona erdi. Tüm bu güç şartlarla uğraşırken bunun fırsat bilen Yunan ordusu saldırıya geçti. Önce Ocak 1921'de, ardından 1 Nisan 1921'de İnönü Savaşları zaferlerle kazanıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilk ışığı doğmuş, temeli İnönü Savaşları'nda atılmıştır. Bu temelin harcı Bozüyük cephelerinde dökülen kanlarla sulanmıştır ve Büyük Önder Atatürk'ün de dediği gibi Bozüyük milletin makus talihinin yenildiği yer olarak tarihe geçmiştir.

 Dumlupınar'daki büyük zaferle taçlanan Kurtuluş Savaşı'nın tüm aşamaları büyük bir destandır. İşte Bozüyük'ümüz de 1922 yılının 4 Eylül günü düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bozüyük, Kurtuluş Savaşı sürecinde 3 defa yakılmıştır. Ama atalarımızın bize emaneti Bozüyük artık büyük bir sanayi kenti olarak ülkemizde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Bugün Batı Emperyalizminden ve Doğu bağnazlığından arınmış, çağdaş, uygar, laik bir devletimiz varsa, bu topraklarda özgür yurttaşlar olarak yaşıyorsak, şu vatanı çeviren denizlere bizim diye bakabiliyorsak ve hatta nefes alabiliyorsak hepsini ama hepsini öncelikle şu an üstünde durduğumuz bu toprakları kanlarıyla sulamış ve Kurtuluş Savaşı'nda yurdun her yerinde canını vermiş yüce şehitlerimize borçluyuz. Bütün bu başarıların kurucusu olan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e, Batı cephesi komutanı İsmet Paşa'ya ve onların yanında yer alan bütün yol ve silah arkadaşlarına borçluyuz. Bu vatan uğruna can veren bütün şehitlerimizin hepsini minnet ve rahmetle anıyorum." 

Başkan Bakkalcıoğlu'nun konuşmasının ardından  Kur’an-ı Kerim tilaveti ve şehitlerimiz için dualar okundu. 

Program öğrenciler tarafından okunan şiirlerle devam ederken Bozüyük Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibi ve Bozüyük Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösteriyle ilgiyle izlendi.

Ardından 4 Eylül Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Bozüyük Belediye Başkanlığınca düzenlenen spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Sporculara ödüllerini CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, Bozüyük Garnizon Komutanı Mühimmat Binbaşı Caner Yılmaz, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu takdim etti. 

Cumhuriyet Meydanı'ndaki program ilçe protokolü ve öğrencilerin toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
 

Bu haber toplam 538 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.