HAYDİ BOZÜYÜK ZARARLI ALIŞKANLIKLARLA MÜCADELEDE EL ELE VERELİM
Son günlerde sosyal medyada gündemden düşmeyen bir konu var. “Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele” Yetkililer duyarsız kalmayıp, çözüm bulunması hususunda kararlı olduklarını ortaya koydular. Konuyu gündeme getiren duyarlı vatandaştan tutun da, mücadele konusunda ciddi bir şekilde tavrını ortaya koyan sayın valimize teşekkür ederiz. Tahmin ediyorum tüm kurum ve kuruluşlarımız başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin hep birlikte uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda üzerine düşen görevleri yerine getireceklerdir. Önemli olan madde bağımlılığına ve uyuşturucu belasına yakalanmadan önlem alınmasıdır. Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır.
Madde bağımlılığına neden olan hususların başında Özenti ve bilgisizlik gelmektedir. Basın organlarımız başta olmak üzere sosyal medya bu konuda önemli bir rol oynamaktadır. Uyuşturucu ve madde bağımlılığının olumsuz etkileri anlatılmalı, işin uzmanlarınca caydırıcı bilgilendirmeler yapılmalıdır. Ailede herhangi birini madde kullanırken gören genç etkilenip kullanmak isteyebilir. Özellikle sevdiği kişiler ise bunu yapan genci daha çok etkileyecektir. Uyuşturucu ve madde bağımlılığına yakalanmanın bir diğer etkeni ise meraktır. “Bir kereden bir şey olmaz.” sloganı ile başlayan ve sonrasında bırakırım düşüncesi ile devam eden bu süreçte genç zaten maddeye alışmış olur. Çocuklarına karşı ilgisiz davranan ailelerin çocukları Anne ve babanın ilgisini çekmek için ya da onlara karşı tepki vermek isteyen genç maddeyi kendine kurtarıcı veya arkadaş olarak görür. Okuldaki başarısızlık da kendini ispat etmek için bir araç olarak görebilir. Çevre etkisi çok önemlidir. Maddenin çevrede bulunması ve elde edilebilir olması madde kullanımını artıran önemli etkenlerden biridir. Eğer bulunulan çevrede madde yoksa, kullanma ihtimali azalır ya da ortadan kalkar.
Elbette sayılan bu sebeplerin hiçbiri madde kullanımını haklı çıkarmaz. Ancak sebeplerin bilinmesi, madde bağımlılığını önlemek için gereklidir. Madde bağımlılığı; uzun süreli bir tedavi sonucunda ortadan kalkar. Ancak sebepler ortadan kaldırılmadığı ya da minimum düzeye indirilmediği takdirde tedavi sonuç vermez, verse bile tekrarlayabilir. Madde bağımlılığı; ciddi bir sorundur. Bu yüzden nedenleri de ciddiye alınıp üstüne gidilmelidir.
Herkes evinin önünü süpürse sokak, mahalle ve o ilçe tertemiz olur düşüncesinden hareketle el ele vererek çevremizden başlayarak ilçemizde uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele edersek çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere huzurlu bir toplum oluşturur, geleceğe güvenle bakan geçler yetiştirmiş oluruz. O zaman diyoruz ki “Haydi Bozüyük zararlı alışkanlıklarla mücadelede el ele, omuz omuza verelim.”
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.