II. ABDÜLHAMİD VE BOZÜYÜK
II. Abdülhamidin Bozüyük^ün gelişmesinde de çok büyük rolü vardır.
Şöyle ki;
1-Bozüyük Toprakları üzerinde Dodurga ve Günyarık köylerinden başka yerleşim yeri yoktu. Bozüyük Köylerinin tamamına yakını Abdülhamid zamanında kurulmuştur. Şöyle ki; 1878 yılında; Çerkez Göçmenler tarafından 8 köy, 1892 yılında çıkarılan, Konar göçer (Yörüklerin) yerleşik düzene geçirilmesi, kararnameleri ile 14 Yörük Köyü ve Balkan göçmenleriyle de 22 köy kurulmuştur. Abdülhamide olan sevginin göstergesi olarak yeni kurulan bir köye Hamidiye ismi verilmiştir. Sonradan bu isim Ayvalık olarak değiştirilmiştir. Bozüyük içine de Tekke Mahalle ve Yeni Mahalle ye Balkan göçmenleri bu dönemde yerleştirilmiştir
2- O zamana kadar İnönü’ye bağlı, 144 hanelik, küçük bir köy iken onun zamanında ”Nahiye“ olmuş ve büyümeye başlamıştır. Kazanılan bu ivme ile Bozüyük günümüze kadar yükselme Trendini sürdürmüştür. Günümüzde il olmaya namzet bir hale gelmiştir.
3- Bozüyük Belediyesi Abdülhamid zamanında kurulmuştur.
4- Abdülhamid ipekçiliği geliştirmek amacıyla Bozüyük, Söğüt, Bilecik, İnegöl arasına 90.000 dut ağacı diktirmiştir. Yakın zamana kadar Bozüyük’te Dut ağacı çoktu. Çoğu inşaat bahanesiyle kesilmiştir.
6-Bozüyük’ün iklimine uygun olduğu araştırılıp, düşünülerek, bir o kadar da akçaarmut diktirmiştir.
7- Demiryolunu yaptırması Bozüyük ve çevre insanları için önemli bir istihdam kaynağı olmuştur. Demiryolu inşaatında montör olarak çalıştığı için Bozüyük’teki bir aile “Monterler” diye anılmaktadır. Bundan 130 yıl kadar önce Bilecik Bozüyük arasındaki 13 tünelin ve yarmaların açılması ve Demir köprülerin kurulması, çok büyük yatırımlardır. İnşaatta hep bu yörenin insanları çalışmışlardır.
8- Daha sonraları, günümüze kadar Devlet demir yolları, çok sayıda çevre insanının, özellikle Bozüyüklünün ekmek kapısı olmuştur.
9- Demir yolları taşımacılıkta Bozüyük’e büyük avantajlar sağlamıştır.
10-Demiryolu inşaatı esnasında şimdiki soğukpınar camisinin olduğu yerde bulunan tümülüsün açılmasıyla çıkan eserler, Bozüyük tarihine ışık tutmuştur.
11-II.Abdülhamit; İmparatorluk topraklarında, 51 albümlük ve 1819 fotoğraftan oluşan dev bir fotoğraf koleksiyonu meydana getirtmiştir. Bu koleksiyonda, Bilecik, Bozüyük, Söğüt ve İnönü fotoğrafları vardır ve elimizde bu fotoğraflar mevcuttur.
Bu fotoğraflar Bozüyük le ilgili ilk fotoğraflardır.
12- Hemşehrilerim diye iltifat ettiği ve çok güvendiği bu yörenin insanlarından oluşan; ”Ertuğrul Tabyalarını “ kurdurmuştur.
Görüldüğü gibi bu yörenin insanına çok güvenmiş ve sevmiştir. Bunun sonucu kazanan bu bölge insanı ve Bozüyük olmuştur.
Ne hazindir; Tahttan indirildiği zaman da Kasımpaşa camisi önünde, davul ve zurnalarla bayram yapanlar olmuştur.
Abdülhamid Han’ı ölümünün 100. yılında ben de minnet ve rahmetle anıyorum.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.