MARŞIMIZIN KABULÜ KUTLANDI
Bozüyük’te Mehmet Akif Ersoy, istiklal marşının kabulünün 97. yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı. Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından Metristepe...
Bozüyük’te Mehmet Akif Ersoy, istiklal marşının kabulünün 97. yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı. Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından Metristepe Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören ve öğrenciler tarafından sahnelenen etkinlikler davetliler tarafından büyük beğeniyle karşılandı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda Kur’an-ı Kerim tilaveti ile davam etti. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma okulun tarih öğretmeni Süleyman Uzan tarafından yapıldı. Tarih öğretmeni Uzan, istiklal marşımızın Mehmet Akif gibi büyük bir şairin hisli kalbinde şekil bulduğunu söyledi.
Süleyman Uzan konuşmasında “12 Mart 1921 İstiklal Savaşının elemli ve buhranlı günleridir. İzmir İşgal edilmiş, Bursa düşmüş Afyon kaybedilmiş, düşman orduları bin yıllık Türkiye tarihinde ilk defa Türk yurdunu bilfiil işgal etmiştir. Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Böyle bir ortamda yazılan İstiklal Marşı da elbette "Korkma!" seslenişi ile başlayacaktır. 'Korku' ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin büyük bir şairin hisli kalbinde şekil bulmasıdır. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de tarihi başarılarla dolu bu millete yakışmazdı.
Milli mücadelenin destansı bir ifadesi olan İstiklal Marşı "korkma" hitabından sonra ilerleyen dizelerde yeni bir hitapla idraklerimize seslenir: "Arkadaş! Yurduma alçakları uğrutma sakın." Vatanın korunması, bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen; bu topraklar altında kefensiz olarak şehit dedelerinin unutmayan vefalı bir gençliğin eliyle olacaktı. Malazgirt'ten Dumlupınar'a hep bu gençliğin misallarini görmüştü bu topraklar. Atalarımızın büyük fedaklarlıklarla canları pahasına koruduğu bu aziz vatan bizlere ceddimizin bir emanetidir.
Almış olduğumuz bu emaneti her ne pahasına olursa olsun korumak boynumuzun borcudur. Unutmayınız ki omuzlarımızda geleceğin sorumluluğu vardır. Bizden sonra gelecek nesillere güçlü ve müreffeh bir ülke bırakmak, geçmişin mirasını geleceğe taşımak için çok çalışmalıyız. Çünkü hainler hiç bir zaman boş durmayacak, emellerine ulaşmak için her daim fırsat kollayacaklardır. Bunu yakın tarihimizde de gördük.
İstiklal Marşı; yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dopdolu, maddi karşılık beklemeyen bir şairin milletin ruhunda karşılık bulan derin ızdırabın tercümanı olmasından ortaya çıkmıştır. İstiklal Marşı, Milli Mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtır. Mehmet Akif o karanlık günlerimizde Milli Mücadelenin başarılı olması için Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde çalışmalar yapmış; kalemiyle yer yer ümitsizliğe düşen insanımıza istiklal aşkını ve kazanma enerjisini aşılamaya çalışmıştır. İşgal altındaki bu topraklarda silah zoruyla vicdanların sesleri kısılmaya çalışılmış; Türk milletinin hür iradesi baskı altına alınmak istemiştir. Milli birlik ve beraberliğimizle aşılmaz denilen engeller aşılmıştır.
İstiklal Marşı da o günlerin heyecanıyla yazılmıştır. Bu yüzden Mehmet Akif; "O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz, Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O, artık benim değildir. O milletin malıdır." diyerek bu durumu ifade etmiş ve İstiklal Marşı'nı Safahat'ına almamıştır. Yine İstiklal şairimizin "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" diye dua etmesi o günlerin, hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakarlıklar yaptığımızın bir göstergesidir. Bu şiir istiklalin ta kendisidir. Öyle de kalacaktır. İstiklal Marşımızın kabulünün 97. Yıldönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürkü, Aziz Şehitlerimi ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u, 15 Temmuz hain darbe girişiminde canlarını feda eden başta Ömer Halis Demir ve diğer şehitlerimizi ve Afrin'de kahramanca çarpışırken şehit olan Mehmetçiklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.
Konuşmaların ardından video gösterimi yapılırken cenk marşı sahnelenerek öğrenciler tarafından türküler okundu. Devamında ‘Akif İstiklal Marşı’nı yazıyor’ skeci sahnelendi. Türkiye’nin 7 bölgesi gösterisi ve salonun farklı bölümlerinde konuşlanan öğrencilerin söylediği İstiklal Marşı konuklar tarafından büyük beğeni aldı. Ardından ilçe genelinde yapılan şiir okuma ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ödüllerini Kaymakam Hasan Yaman, Başsavcı Mahmut Bıçakcı, Belediye Başkan Bakıcı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Servet Çetinkaya’nın elinden aldılar. Tören sonunda düzenlenen etkinlikler için öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür eden Kaymakam Hasan Yaman, daha sonra katılımcılar ile birlikte fotoğraf çektirdi.
Düzenlenen törene Kaymakam Hasan Yaman, Cumhuriyet Başsavcısı Mahmut Bıçakcı, Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Murat Günhan, Jandarma Komutanı Binbaşı Süleyman Can, İlçe Emniyet Müdürü Hakkı Güner, İlçe Milli Eğitim Müdürü Servet Çetinkaya, İl Genel Meclis üyeleri, daire müdürleri, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.