Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan Bozüyük'e ziyaret gerçekleştirdi.
Bakan Işıkhan AK Parti İlçe Başkanlığında AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, AK Parti Bilecik İl Başkanı Serkan Yıldırım, AK Parti Bozüyük İlçe Başkanı Ersin Çam ve kendisini karşılayan vatandaşlarla bir süre sohbet etti.
Bakan Işıkhan ardından Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odasında iş insanları istişare toplantısına katıldı.
Toplantıya Bakan Işıkhan'ın yanı sıra Bilecik Valisi Şefik Aygöl, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bozüyük Kaymakam Vekili Pazaryeri Kaymakamı Ahmed Tayyip Kahraman, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, AK Parti İl Başkanı Serkan Yıldırım, AK Parti Bozüyük İlçe Başkanı Ersin Çam, Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çelik, Bozüyük TSO Meclis Başkanı M.Doğan Tunç, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan Bozüyük TSO Meclis Başkanı M.Doğan Tunç "Bugün bir arada olmak çok önemli. Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan ve sizlerle bir arada bulunmak bugünü çok daha anlamlı kılıyor. Bu gururu sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu toplantılarımızda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuyor, soru ve önerilerimizi paylaşma fırsatı buluyoruz. Yaptığımız değerlendirmeler dikkatle not alınıp takip ediliyor, sonuçlanan tüm konular da sizler ve basınla paylaşılıyor. Sizlerden gelen bütün önerilerin ilçemiz ve ülkemiz ekonomisinin gelişimi için büyük değer taşıdığına inanıyoruz. Katılımlarınız için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum." şeklinde konuştu.
Ardından Bozüyük TSO Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çelik konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına davetlilere hoş geldiniz diyerek başlayan Başkan Çelik "Kentimiz Ankara, Bursa, Eskişehir ve Antalya gibi büyükşehirlerin ulaşım güzergahında büyük lojistik avantajları bünyesinde bulunduran noktada bulunmaktadır. Her ne kadar bir seramik kenti olarak anılıyor olsak da demir çelikten kabloya, orman ürünlerine, bütün demir çelik ürünlerinden ambalaj ve kutu imalatına, bisküvi ve kek imalatından, sünger ve alabalık, yumurta imalatına, alçı ve seramik kalıp üretiminden otomotiv yan sanayi kalıp üretimi ve şişe cam imalatları kadar birçok farklı kalemde üretim gerçekleştiriyoruz. Kentimizde yaklaşık 2 bin adet kayıtlı işletmemiz ve 20 bin işçiye istihdam sağlıyoruz. Son zamanlarda maalesef sanayi kuruluşlarımız istihdam edecek işçi ve teknik eleman temini konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Aynı zamanda bu sanayi kuruluşlarımızda çalışmak üzere çevre il ve ilçelerimizde ciddi manada işçi ve çalışan getirilmesini sağlıyoruz. Buna rağmen sıkıntılar çekilmekte. Yabancı uyruklu çalışanlar da temin edilmeye çalışılmaktadır ve bu konuda yabancı uyruklu çalışanlar için de mevzuata gerekli kolaylıkların sağlanmasını talep ediyoruz. Sayın Bakanım; SSK Borç yapılandırmasını ve işverene taksit kullandırılmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Ekonomik krizden dolayı var olan borçların taksitlendirilmesi, ödeme kolaylıklarının yapılmasını talep ediyoruz. SSK ödemelerini düzenli yapan firmalarımızı ödüllendirmek adına %5'lik indirim oranının yükseltilmesini talep ediyoruz." dedi.
"Bizler her zaman sizlerin yanında olduk"
Gerçekleştirilen toplantıda söz alan Bakan Işıkhan "Ülkemizin ve bölgemizin çalışma hayatında, ekonomisinde, kalkınmasında emeği olan, iş dünyamızın siz değerli temsilcileriyle bir arada olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Sizlerle Ata yurdu Erenler Ocağı, yiğitler bucağı bu topraklarda bir arada olmaktan dolayı da son derece bahtiyarım. Bildiğiniz gibi bizler şehirlerimizi ziyaret edip çalışma hayatı temsilcilerimizle sık sık bir araya gelip istişare ortamları yaratmaya gayret ediyoruz. Sizleri daha çok dinleyebilmek, şehrinizin ihtiyaçlarını yerinde tespit edebilmek için bu konuşmaları çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Özellikle sahadan gelen yeni görüşleri ilk ağızdan duymak, sorunların çözümü noktasında önemli bir işleve sahiptir. Bizler her zaman sizlerin yanında olduk. Siz yeter ki üretin, çalışın ve istihdam sağlayın. Bugüne kadar şartlar müsaade ettiği ölçüde vermiş olduğumuz her sözü de Elhamdülillah yerine getirdik. Elimizdeki bütün imkanları yatırımcımız, işverenimiz, çalışanlarımız için seferber ettik ve seferber etmeye de devam ediyoruz." dedi.
"Yerli ve milli unsurları harekete geçiriyoruz"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çizdiği Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda el birliği ile her alanda yoğun bir çalışma dönemini icra ettiklerini belirten Bakan Işıkhan "Bilhassa ekonomik kalkınmamız için gerekse çalışma hayatında gerekse ekonomimizi ilgilendiren her alanda dört koldan gece gündüz demeden çalışıyoruz. Hedefimiz tam bağımsız bir kalkınma sürecidir. Tam kalkınma sürecini gerçekleştirebilmek için de yerli ve milli unsurları harekete geçiriyoruz. Onu gerçekleştirebilmenin en önemli yollarından birisi ise sağlıklı işleyen bir çalışma hayatı ve sosyal güvenlik sisteminden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Bu noktada sizleri rahatlatmak, işverenlerimizin karşılaştığı zorlukları azaltmak, bürokratik yükü hafifletmeye yönelik çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. İŞKUR vasıtasıyla işverenlerimiz ve işçilerimizi bir araya getiriyor, işverenlerimizin aradığı elemanı bulmasına yardımcı oluyoruz. Diğer yandan teşviklerimiz ve desteklerimizle işletmelerimizin büyümesine ve istihdamlarını artırmalarına katkı sağlıyoruz. Önümüzdeki dönem de işverenlerimizin istihdam artışı noktasında desteklemeye devam edeceğimiz bir dönem olacak inşallah. " dedi.
İstihdam sayısında tarihi zirve
Türkiye'nin geçtiğimiz yıl %5'lik bir büyüme sağladığını ifade eden Bakan Işıkhan "Savaşların ve çatışmaların yoğun olduğu bir coğrafyada, üstelik yüzyılın felaketi diye adlandırdığımız Kahramanmaraş depremlerine rağmen geçtiğimiz yıl %5,1 büyüme gerçekleştirdik. Onunla birlikte istihdam yaratan büyüme için gerekli tüm adımları atmaya da devam ediyoruz. İstihdamda biliyorsunuz rekor üstüne rekor kırıyoruz. Çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar neticesinde istihdam sayımız son verilere göre 32 milyon 712 bin kişi ile tarihi zirveyi yakalamış durumda. Orta vadeli planda 2024 yılsonu işsizlik hedefimiz %9,3. Bu hedefimizi yakalamak için de tüm imkanlarımızı seferber etmeye gayret ediyoruz." dedi.
İş-Pozitif Projesi
Kadınların iş gücüne katılım oranlarını belirten Bakan Işıkhan "2007 ile 2023 yılları arasında kadınlarımızın iş gücüne katılım oranını tam 12,7 puan artırarak OECD ülkeleri arasında birinci olduk. Aynı dönemde kadınların istihdam oranını da 10,3 puan artırdık ve bu alanda da dördüncü durumdayız. Ayrıca biliyorsunuz yılbaşında Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin katılımıyla İş-Pozitif adı altında yeni projemizin duyurusunu da yapmıştık. İş-Pozitif özellikle kayıtlı kadın istihdamı konusundaki sorunların çözümüne katkı sağlayacak, iş arayanının da iş vereninin de bağlantısını büyük ölçüde kolaylaştıracak bir iş birliği platformudur aslında." dedi.
"Amacımız refahı kalıcı hale getirmek"
Bakan Işıkham "12. kalkınma planında 2028 yılında %40,1 olarak hedeflediğimiz kadın iş gücüne katılma oranına ulaşmak için hiçbir fedakarlıktan da kaçınmayacağız. Bunun dışında şu an iş kanunumuzu güçlendirme ve revize etme sürecindeyiz. Mevzuatı daha da güçlendirip çalışma barışına, sosyal diyalog, istihdam ve işgücü yasası gidişatına olumlu katkı sağlayarak Türkiye'nin çalışma hayatını yüz yıllık vizyonumuza yakışır hale getireceğiz. Özellikle sağlık hizmetlerinde, sosyal güvenlikte, ihracatta, savunma sanayide dünya ölçeğinde örnek alınan bir ülke konumundayız. Aynı şekilde istihdamda ve iş gücünde orta vadeli plana uygun bir şekilde yükselen, gittikçe artan bir ivmeyi de yakalamış durumdayız. Zaman zaman dalgalanmalar olsa da gidişat olumlu. Bu dalgalanma dönemleri yükseliş sürecinin doğal bir sonucudur. Geçiş süreçleri kolay değildir ancak uzun vadede refahı bizlere vaat eder. Amacımız refahı kalıcı hale getirmek ve vatandaşlarımızın satın alma gücünü korumak ve bunu geliştirmek." dedi.
Sonrasında toplantı sektör temsilcilerinin soru cevap kısmı ile son buldu.