Bilecik’te, BEBKA önderliğinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Bilecik Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde ‘Bilecik Arıcılık ve Arı Ürünleri Çalıştayı’ düzenlendi.
Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya; Vali Dr. Kemal Kızılkaya, Milletvekili Selim Yağcı, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Gürses, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Ziya Şahin ve diğer ilgililer katıldı.
‘DESTEKLERİMİZ 30 MİLYONU AŞMIŞ DURUMDA’
Çalıştayın açılışında konuşan BEBKA Bilecik İl Temsilcisi Banu Çiçek Güngör, 30 milyon TL’yi aşan destekte bulunduklarını belirterek, “Üreticilerimizi desteklemeye çalışıyoruz. Hali hazırda desteklerimiz 30 milyonu aşmış durumda. Ajans projelerimizin ilimizde ve ilçelerimizde birebir izlemelerini yapıyor sonrasında takiplerini gerçekleştiriyor ve farklı alanlarda destekleri gördükçe bizlerde mutlu oluyoruz. Bir vücudun farklı uzuvları bir arada çalıştığında gerçek verim sağlaması gibi kalkınmanın da farklı sektörlerde bir topyekün çalışmayla toplam bir kalkınmayı sağladığına inandığımız için sanayide, eğitimde, sağlıkta olduğu kadar belki de başak sektörü olarak tarım ve hayvancılıkta da kalkınmanın vazgeçilmez olduğunu biliyoruz. Belki de küçük küçük desteklerimiz zaman zaman devam ediyor ve devam edecek. Bu çalıştayımızın da umarım siz üreticilerimize, üretici olmayı düşünenlere katkı sağlamasını diliyorum.” dedi.
’16 BİN KOLONİYE ULAŞTIK’
Bilecik Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Beytullah Erdönmez ise Bilecik’te arı yetiştiriciliğinin her geçen gün arttığını ifade ederek, “Cenab-ı Hakk’ın Kur’an’ı Kerim’inde bal üzerinde insanlar için onda şifa vardır demesi bile ne kadar önemli olduğunu anlatmak için önemlidir. Ünlü bilim insanı Einstein arının yok olması insanlığında yok olmasından bahsetmesi arıların çiçekler üzerindeki tozlaşmada ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bilecik Arıcılar Birliği olarak sektörde üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. 2019’da göreve geldiğimizde yaklaşık 160 üye ve il genelinde 9 bin koloni ile arıcılık yapılırken bugün ise yaklaşık 250 üye ve il genelinde 16 bin koloniye ulaşmış bulunmaktayız. Yine il olarak bu güzel coğrafyamızın ballarını marka haline getirmiş bulunmaktayız. Bilecik Balının kısaltması olan BilBal birliğimizin tescilli markasıdır. Ballarımızı önce il özelinde daha sonra da ülke genelinde pazara sunma çabamız devam etmektedir. Bu çerçevede üyelerimizin ürettiği ürünlerin satışını yapmak için il merkezimizde satış mağazası açmış bulunmaktayız. Bu çalışmalarımızda her daim bizlere destek olan Bilecik Valimiz Dr. Kemal Kızılkaya’ya, İl Özel İdaremize, Sayın vekillerimize, İl Tarım Müdürlüğümüze teşekkürlerimizi sunuyorum. BEBKA’nın düzenlemiş olduğu bu eğitim çalıştayının da Bilecik sektörüne ve arıcılarımıza büyük destek olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
‘ÜLKEMİZDE 8 MİLYON ARIMIZ VAR”
Türkiye Arı Yetiştiriciler Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin de ülkemizde 8 milyon arı varlığı olduğunu belirterek, “Ülkemizde 8 milyon arımız var, bu arılarımızda uzun yıllar ortalaması 105 bin ton bal üretiyoruz. Dünyaya baktığımızda zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Dokuz ay bal üretimi yapabilmekteyiz. Dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir şeyi yapmak mümkün değildir. Bunun yanında bizim kaydettiğimiz ve bizim çok çalışmamız gerektiği nokta dünyada kilometre kareye 1 kovan düşüyor bizde 8 kovan düşüyor. Hele hele çam bölgelerimizde 250 kovan düşüyor. Bu verileri elimize aldığımız zaman dersimize iyi çalışmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu dersleri biz birlikler olarak iyi çalışıyoruz. Sadece bu derslerden 120 yıl Türkiye arıcısı dünya açısından geride kaldı. 120 yıl sonra dünya arıcılar birliği üyesi oldu. Dünya arıcılar birliği üyesi olan ülkemiz kongresini en şanlı şekilde yaptı. Dünyadaki ballı bitkilerde çok zenginiz diyoruz. Avrupa’nın ballı bitkileri neredeyse tamamı ülkemizde var. Bal konusunda dünyanın en iyi ballarını üretiyoruz ve bunu her zaman hep beraber söylüyoruz ama dünya pazarına baktığımız zaman dünya pazarının altındayız. Pazarda 10. Ülke konumundayız. Bizim bir şeyler yapmamız gerekiyor. Dünya pazarında ülkemiz olarak yer açmamız gerekiyor. Türkiye Arıcılar Birliği 2016’dan bu yana ticarete konu olan ballarımız başta çam balımız bunu Muğla çalıştı, kestane balımız, Ayçiçek, Pamuk, narenciye balımız, şu anda da sırada meşe balımız ve lavanta balımız çalışıyoruz. Bakın bu 5 balın Avrupa’da artık dünyada biz buradayız diyebilecek konuma getirdik. Kim getirdi, bakanlığımızdan aldığımız proje ve çok değerli hocalarımız. Türkiye Arıcılar Birliği bal konusunda eksiklerini tamamlıyor.” ifadelerini kullandı.
‘4 İKLİMİ YAŞAYABİLİYORUZ’
AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı ise balın yaşantımızda, kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Milletvekili Selim Yağcı, Bilecik’te 4 iklimi farklı bölgelerde farklı şekilde yaşayabildiklerini kaydederek, “Bal yaşantımızda, kültürümüzde çok önemli yerimizde. Kutsal kitabımızda yer alan ve şifa kaynağı olan bir hususu konuşacağız. Bu hususu konuşurken geç kalan bir konuşma hem ülkemiz anlamında geç kalan bir konuşma hem şehrimiz anlamında geç kalan bir konuşma. Sayın başkanımızın da ifade ettiği gibi böyle bir cennet vatanda yaşıyoruz 4 iklimi farklı bölgelerde farklı şekilde yaşayabiliyoruz. Bitki çeşitliliğimiz dünyanın her yerinde görülmeyen bize özgü bitki çeşitliliği sahibiz. Yine ilimiz anlamında baktığımızda belediye başkanlığı dönemimde ilimizin bitki çeşitliliğini araştırmasını yaptırdığımda ilimizin bitki çeşitliliği de Türkiye ortalamasına yakın bir çeşitliliğe sahibiz. Bilecik olarakta 3 iklimi farklı beldelerde farklı şekilde yaşayabilen farklı bitki türlerine sahibiz ama bu çeşitlilikten faydalanacak ürünler üzerinde profesyonelce hep ülkemizde son güne gelinceye kadar her şehrimizden gerekli hassasiyeti bu zamana kadar gösteremedik. Ama son yıllarda sayın başkanımızında ifade ettiği gibi arıcılarımız bu çeşitliliği son yıllara kadar bir çok arıcılık yapan kardeşlerimiz var, abilerimiz var, emekli olduktan sonra başlayan bir hobi niteliğinde çalışma olarak yapılıyordu. Son yıllarda artık bu ekonomik bir meslek anlayışı yerleşti ve birliğimizin çok kıymetli çalışmaları ile birlikte dünyaya entegre olma noktasında ciddi gelişmeler sergiledi. Bilecik’imizde ben Beytullah Bey’i ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum. Gerçekten gayret göstererek şehrimizde neleri marka haline getirebiliriz diye çalışmalar yaptığımızda bunlardan birisi de bal olabileceğini, florasından kaynaklı bal olabileceğini hep ön görüyorduk ve bu noktada bu işi yapanları hep teşvik noktasında temkinlerde bulunuyorduk. Bilecik Arı Yetiştiriciler Birliği olarak kardeşlerimiz bugün bir vücut buldurarak ve BilBal diye çok özel bir markayı öne çıkardılar. Ben Arıcılar Birliğine yapmış oldukları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
‘ÇİN’DEN SONRA 2’NCİ SIRADAYIZ’
Son olarak konuşan Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya ise ülkemizin Çin’den sonra dünyada 2’nci sırada yer aldığımızı belirterek, şunları kaydetti:
“Bugün bu pazar gününde böyle yoğun bir katılımla bu etkinlikte bulunulmasını ben ilimiz adına çok kıymetli buluyorum. Arı bizim kültürümüzde biliyorsunuz, hatta bütün dünyada öyledir çalışmanın, çalışkanlığın sembolüdür. İlimizde çok ihtiyacımız olan bu sektörde ileri gitmemiz gereken sektör ve çalışmaya çok ihtiyacımız var. Birlik başkanımız az önce söyledi 16 bin kovanımız var bu Türkiye genelindeki kovan sayısı 8 milyon olduğunu düşünürsek, bu çok küçük bir rakam ve ürettiğimiz bal miktarı 100 ton. Türkiye genelinde 110 bin tondan bahsedildi dolayısıyla bizim Bilecik olarak daha çok kat etmemiz gereken ciddi bir mesafe var. Üstelik biz Bilecik olarak çok zengin bir fauna ve floraya sahibiz. 4.106 kilometre karelik yüz ölçümümüzde aslında %60’ı orman olduğunu düşünürsek şehir merkezi haricinde bir karış yeşillik olmayan yerimiz yok. Arıcılık konusunda sayın vekilimizin de dediği gibi daha çok üretmemiz gerekiyor. Biz dünya çapında Çin’den sonra ikinci sıradayız. Bu ülkemiz için gurur verici. Bu bazı sektörlerde olduğu gibi zeytincilik gibi fındıkta olduğu gibi maalesef fiyat yapıcı olma konusunda gerideyiz. Bu konuda bazı hususlarda çeki düzen vermemiz gerekiyor. Kooperatifleşme çok kıymetli. Hükümetimiz, devletimiz bu konuda destek verirken kooperatif üyesi olanlara daha fazla destek veriyor. Bu sene kovan başına 30 TL destek verilirken kooperatif üyelerine, bireysel arıcılara bu destek 20 TL’ye kadar düştü. O yüzden kooperatif çatısı altında üretim yapmak çok önemli. Bilecik’te kooperatif üye sayımız 400lerden çok daha yukarılara çıkacağına ben yürekten inanıyorum. Birlik başkanımıza ve Tarım İl Müdürümüze büyük vazifeler düşüyor. 16 bin kovanın ilaçlanması konusunda arıcılarımıza destekler verdik. Yine daha iki gün önce 47 bin ton şekeri kendilerine teslim ettik. Bu anlamda arıcılara, arıcılık sektörüne İl Özel İdaresi olarak, İl Tarım Müdürlüğü olarak desteklerimiz gayretlerimiz devam ediyor, devam edecek. Ben bu vesile ile bu çalıştayın burada gerçekleştirilmesinde emeği geçen BEBKA ajansına, Bilecik Arıcılar Birliği Başkanımıza, İl Tarım Müdürlüğümüze ve bugün burada birçok faydalı bilgileri bizlerle paylaşacak olan değerli hocalarımıza şükranlarımı ifade ediyor, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından alanında uzman isimlerin katılımıyla çalıştay gerçekleştirildi. Soru-cevap bölümünün ardından çalıştay sona erdi.