Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin 2018-2019 yılı akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, öğrencilere birbirinden önemli mesajlar verdi. Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda gençlere büyük görevler düştüğünü belirten Bakan Dönmez, “Hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için çok çalışın, yılmayın ve asla vazgeçmeyin” dedi.
Yeni dünya düzeniyle birlikte başlayan değişim sürecinde gelecek nesillerin önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Bakan Dönmez, gençlere şu öğütleri verdi:
‘MİLLETİMİZİN SİZLERDEN BEKLENTİSİ BÜYÜK’
“Hayat mücadeleden ibarettir. Kendinizi hep yenileyin ve geliştirin. Hata yapmaktan korkmayın ama aynı hatada ısrarcı olmayın, zaman kaybedersiniz. En iyi hayat dersleri tecrübe ile öğrenilir. Rasyonel hedefler belirleyin ideallerinizin sarhoşluğuna kapılmadan ilerleyin. Özgüvenli olun, ufkunuz sınırsız olsun. Bir ülkenin gençlerinin ufku o ülkenin gelecek vizyonudur. Milletimizin sizlerden beklentisi büyük” ifadelerini kullandı.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ), 2018-2019 Akademi Yılı Açılış Töreni, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla gerçekleşti.
BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş’ın ev sahipliğinde, Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşen açılış törenine, Vali Tahir Büyükakın, Milletvekili Selim Yağcı, Belediye Başkanı Nihat Can, diğer protokol üyeleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda davetli, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
ÇADLI ÖĞRENCİDEN TEŞEKKÜR
BŞEÜ’nün tanıtım videosunun izlenmesi ile başlayan tören; Çad’dan üniversitemize eğitim almaya gelen Moussa Hissein Moussa isimli yabancı öğrencinin konuşması ile devam etti. Çadlı öğrenci, Bilecik’te olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek hocalarına ve arkadaşlarına teşekkür etti.
‘ÜNİVERSİTEMİZ DAHA İYİ NOKTALARA ULAŞACAK’
Programın devamında söz alan BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, üniversitemizle ilgili genel bilgiler verdi. Devam eden yatırımlar ve çalışmalar hakkında detaylı bir sunun yapan Rektör Taş, yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını diledi. Üniversitemizin 11 yılda oldukça iyi bir noktaya geldiğini dile getiren Taş, “Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin belirlenen ilkeler ve işleyişler çerçevesinde oluşturulan sistemle gelecek yıllarda çok daha iyi noktalara ulaşacağına yürekten inanıyorum” ifadesini kullandı.
BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş’ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları şu şekilde:
“Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bugün itibarıyla 553 akademik, 381 idari personel olmak üzere toplam 934 personel ile şehrimize ve ülkemize hizmet vermektedir. 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavında Üniversitemize ayrılan 4231 kontenjandan 2954’üne yerleştirme yapılmış, yerleşen öğrencilerden 2649’u kayıt yaptırmıştır. Boş kalan 1552 kontenjandan 587’si de ek yerleştirme sonuçlarına göre Üniversitemize yerleşmiştir.
DOLULUK ORANI YÜZDE 77
Ek yerleştirme neticeleriyle birlikte Üniversitemizde toplam kontenjan-yerleşen oranı ise % 77 olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye genelinde birçok üniversitede görülen doluluk oranlarındaki yetersizlikler ne yazık ki geçen yıl olduğu gibi bu yıl da devam etmiştir. Özellikle taşra üniversitelerinde yaşanan bu sorun yükseköğretim sistemimizin önünde büyük bir müşkül olarak durmaktadır. Meslek Liseleri öğrencilerinin Yükseköğretim kurumuna sınavsız geçişlerinin geçen yıl kaldırılması ve bu yıl da bu şekilde devam etmesi ön lisans programlarının doluluk oranlarını ciddi şekilde etkilemiştir. Bu yıl geçen yılın aksine lisans programlarındaki doluluk oranları, ön lisans programlarının da altında kalmıştır. Bu yıl tercih yapma hakkına sahip olan 1,846,880 kişiden 852,114 aday hiçbir tercihte bulunmamıştır. Başka bir deyişle tercih yapma hakkı elde edenlerin ancak % 53,8’i tercihte bulunmuştur. Türkiye genelinde 214,430 kontenjan ne yazık ki boş kalmıştır. Buna göre pek çok Yükseköğretim kurumu lisans ve ön lisans programlarının revize edilmesi, güncellenmesi açısından adımlar atmalıdır. Üniversitemiz de son bir yıl içerisinde bu konuda çeşitli komisyonlar eliyle çalışmalar yapmış, mevcut akademik kadromuzu da dikkate alarak pek çok yeni bölüm ve program kurulma noktasına gelmiştir.
3. YÜKSEKOKUL MÜJDESİ
Buna göre merkez ve ilçe meslek yüksekokullarımızda toplam 25 program kurulma aşamasındadır. Kurulma aşaması tamamlandığında kadro planlaması yapılarak öğrenci alımları için başvurular yapılacaktır. Lisans programları için de benzer çalışmalarımız devam etmektedir. Daha önceden kurduğumuz Uluslararası İlişkiler, Sosyal Hizmet, Biyomedikal Mühendisliği, İstatistik, Resim, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümlerimiz için gelecek sezon öğrenci almayı planlamaktayız. Sağlık Yüksekokulu bünyesindeki Sosyal Hizmet Bölümüne öğrenci aldığımızda bu Yüksekokulumuzu Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüştürmek amacındayız. Bozüyük’te bulunan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunu da Uygulamalı Bilimler Fakültesine dönüştürmek bu yılki hedeflerimiz arasındadır. Var olan iki yüksekokulumuzun yanında üçüncü bir yüksekokulumuzun da kurulma aşamasında olduğunu müjdelemek isterim. Geçen yıl kararını senatomuzda aldığımız ve kurulması için Yükseköğretim Kurumuna başvurduğumuz Yabancı Diller Yüksekokulu, Üniversitemizin uluslararasılaşma hedeflerine ve yabancı dil eğitimine güçlü katkılar sağlayacaktır.
BŞEÜ 100. SIRADA YER ALDI
Bir Yükseköğretim kurumundan öncelikle beklenen şey eğitim-öğretim, toplumsal ve bölgesel katkı yanında belki de en önemlisi yeni bilgi üretmektir. Üretilen yeni bilgi ve teknoloji, toplumların ekonomik refah seviyeleri, millî güvenlikleri ve kalkınmalarında etkin bir rol oynamaktadır. Bilim ve teknolojide ilerlemek ise AR-GE ve İnovasyon sayesinde mümkün olmaktadır. Bu çerçevede Üniversitemizin AR-GE çalışmalarına dair destek ve yatırımları da artarak devam etmektedir. Bilimsel Araştırma Projelerine ait bütçemiz her geçen yıl artmaktadır. Yönergede yaptığımız değişikliklerle öğretim elemanlarımızın daha fazla proje bütçesi alabilmelerini ve TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları gibi dış kurumlara proje sunabilmelerini teşvik ettik. Proje destek miktarını 10.000 TL’den 90.000 TL’lere çıkarmıştık. Benzer rakamlar bu yıl da devam etmektedir. Geçen yıl Bilimsel / Sanatsal Etkinliklere Katılımı Destekleme Yönergesinde önemli değişikliklere gidilerek öğretim elemanlarımızın uluslararası kongrelere yüksek bütçelerle katılımı desteklenmişti. Benzer bütçelerle desteklerimiz bu yıl da devam edecektir. Destek miktarlarının artması, özellikle fen ve mühendislik alanlarında nitelikli laboratuvar imkânlarının oluşturulması, akademisyen arkadaşlarımın özverili ve gayretli çalışmaları ürün ve yayın sayılarını da artırmıştır. Burada yeri gelmişken Ortadoğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan URAP Araştırma Laboratuvarının birkaç gün önce açıkladığı 2017 yılı verileri değerlendirilerek oluşturulan 2018 Üniversiteler sıralamasına da değinmek istiyorum. Güncel sıralamada Üniversitemiz devlet ve vakıf üniversitelerinin yer aldığı 157 üniversite içerisinde 100. sırada yer almıştır. 2016 yılı verilerinin değerlendirildiği 2017 sıralamasında ise 148 üniversite içerisinde 118., 2015 yılı verilerinin değerlendirildiği 2016 yılı sıralamasında ise 125 üniversite içeresinde 123. sırada yer almıştır. Bu yıl elde ettiğimiz başarı Üniversitemiz kurulduğundan beri yakaladığımız en iyi noktadır. Hedeflediğimiz doğrultuda bu noktaya gelmemizi sağlayan akademik ve idari personelimize katkılarından dolayı müteşekkirim. Ne var ki geldiğimiz noktayı asla yeterli görmüyorum. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin belirlenen ilkeler ve işleyişler çerçevesinde oluşturulan sistemle gelecek yıllarda çok daha iyi noktalara ulaşacağına yürekten inanıyorum” dedi.
BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, öğrencilere birbirinden önemli mesajlar verdi. Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda gençlere büyük görevler düştüğünü belirten Bakan Dönmez, “Hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için çok çalışın, yılmayın ve asla vazgeçmeyin” dedi.
Yeni dünya düzeniyle birlikte başlayan değişim sürecinde gelecek nesillerin önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Bakan Dönmez, gençlere şu öğütleri verdi:
‘MİLLETİMİZİN SİZLERDEN BEKLENTİSİ BÜYÜK’
“Hayat mücadeleden ibarettir. Kendinizi hep yenileyin ve geliştirin. Hata yapmaktan korkmayın ama aynı hatada ısrarcı olmayın, zaman kaybedersiniz. En iyi hayat dersleri tecrübe ile öğrenilir. Rasyonel hedefler belirleyin ideallerinizin sarhoşluğuna kapılmadan ilerleyin. Özgüvenli olun, ufkunuz sınırsız olsun. Bir ülkenin gençlerinin ufku o ülkenin gelecek vizyonudur. Milletimizin sizlerden beklentisi büyük” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin enerji alanındaki hamlelerine değinen Bakan Dönmez, ülkemizin gelecekte enerji konusunda dünyada söz sahibi olacak ülkeler arasında yer alacağını bildirdi. Bakan Dönmez, dünyanın geldiği noktada zamana ayak uyduranların değil zamana yön verenlerin önde olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:
‘ENERJİ, TÜRKİYE’NİN PARLAYAN YILDIZI OLACAK’
“Hedeflerimiz sadece Türkiye ile sınırlı değil. Türkiye, büyük hedefleri olan bir ülke ve bizler bu yola sizlere duyduğumuz güvenle çıktık. Enerji gelecek dönemde Türkiye'nin parlayan yıldızı olacak. Yeni dünya düzeninin merkezinde değişim yer alıyor. Bu değişimle birlikte yerli teknoloji ve üretimle çok daha iyi noktalara ulaşacağız. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Program (OVP), AR-GE ve inovasyona, katma değerli ürünlere ve teknolojiye verilen önemi ortaya koydu” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş tarafından Bakan Dönmez’e hediye takdiminde bulunuldu. Bakan Dönmez de üniversiteye bölüm birincisi olarak kayıt olan öğrencileri ödüllendirdi.
Tören, halk oyunları gösterisinin ardından sona erdi.