GELİR VERGİSİ'NDE GELİR UNSURLARI NELERDİR?

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Bütçe ve Hesapları Denetleme Komisyon Üyesi ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Öztürk, gelir vergisi beyanının başladığını ve gelir vergisinde gelir unsurları hakkında bilgi verdi.

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Bütçe ve Hesapları Denetleme Komisyon Üyesi ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Öztürk, gelir vergisi beyanının başladığını ve gelir vergisinde gelir unsurları hakkında bilgi verdi.
Yaptığı açıklamada; Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde vergilendirilen gelir aşağıdaki gelir unsurlarından oluşmaktadır.
1) Ticari kazançlar,
2) Zirai kazançlar,
3) Ücretler,
4) Serbest meslek kazançları,
5) Gayrimenkul sermaye iratları,
6) Menkul sermaye iratları,
7) Diğer kazanç ve iratlar.


BELİRLENMİŞ TUTARLARIN AŞILMASI DURUMUNDA BEYANNAME VERİLMESİ GEREKEN GELİR UNSURLARI
■    2020 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam mesken kira geliri 6.600 TL üzeri olanlar, beyanname vermek zorundadırlar.
■   2020 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam işyeri kira geliri 49.000 TL üzeri olanlar, beyanname vermek zorundadırlar.
■       Mesken kira gelirinin 6.600 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2020 yılı için 49.000 TL'yi aşması halinde, mesken ve işyeri için beyanname verilmesi gerekmektedir.
■       Ücretlilerin vergilendirilmesine ilişkin olarak 7194 Sayılı Kanun ile yapılan yeni düzenlemeden önce tek işverenden elde edilen ücretlerin tutarı ne olursa olsun beyan dışı bırakılmış iken, yeni düzenleme ile tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarın (2020 yılı İçin 600.000 TL) aşılması halinde beyanname verilecektir.
Ayrıca, tüm işverenlerden elde edilen ücret gelirlerinin toplamı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2020 yılı için 600.000 TL) aşmasa dahi, hizmet erbabının birinci işveren hariç sonraki işverenden aldıkları ücretlerinin toplamının, 103'üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2020 yılı için 49.000 TL) aşması halinde de tüm işverenlerden elde edilen ücret gelirleri için de beyanname verilecektir.
■    Elde ettikleri ücret gelirlerinden Gelir Vergisi tevkifatı yapılmayanlar, tutarı ne olursa olsun bu ücret gelirleri için beyanname vermek zorundadırlar.
■   2.600 TL'lik tutarı aşması halinde, beyan edilecek menkul sermaye iratları;
1) Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirleri,
2) Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller (01.01.2006 tarihinden önce ihraç/iktisap edilenler),
3) İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş kâr paylarının devir ve temliki karşılığında alınan para ve ayınlar,
4) Her çeşit senetlerin iskonto edilmesi karşılığında alınan iskonto bedelleri,
5) Yurtdışından elde edilen diğer menkul sermaye iratları (faiz, repo, kâr payı vb.),
6) Her çeşit alacak faizleri.
■   49.000 TL'lik tutarı aşması halinde, beyan edilecek menkul sermaye iratları;
1) 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan her çeşit tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresi'nce çıkarılan menkul kıymetlerden elde edilen gelirler,
2) Tam mükellef kurumlar tarafından yurtdışında ihraç edilen tahviller ile tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurtdışında ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler,
3) Tam mükellef kurumlardan elde edilen kâr payları.
■  2020 yılı değer artış kazancı 18.000 TL'yi aşanlar, beyanname vermek zorundadırlar.
■  2020 yılı arızi kazançları 40.000 TL'yi aşanlar, beyanname vermek zorundadırlar.                       Özellikle Mükelleflerin ve gerçek kişilerin 2020 yılı içerisinde yapmış olduğu (Daire, Arsa, Tarla, Bağ, Bahçe) Gayrimenkul alım ve satımlarında iktisap tarihinden itibaren 5 yıl süreyi dikkate almaları gerekir.

Bozüyük Haber Haberleri