'KURTKÖY'ÜN KURU FASULYESİNİ MARKA YAPABİLİRİZ'

Her fırsatta köylere giderek çiftçilerle buluşan Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, köyde yaşayan vatandaşların refah seviyesini yükseltmek...

Her fırsatta köylere giderek çiftçilerle buluşan Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, köyde yaşayan vatandaşların refah seviyesini yükseltmek adına yaptığı çalışmalara tüm hızıyla devam ediyor. 

Bu kapsamda Bilecik merkeze bağlı Kurtköy'e giden İl Müdürü Yoldaş, burada çiftçilerle istişare ve değerlendirme toplantısı yaptı. Kütahya Tarım Kredi Bölge Müdürü Özkan İnci, Kütahya Bölge Müdür Yardımcısı Mesut Özgür ve Bilecik İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Demirbaş'ın da katıldığı toplantıda Kurtköy kuru fasulyesinin üretimi ve pazarlanmasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Kurtköy'de model oluşturmak istediklerini yinleyerek,"Hep beraber üreteceğiz. Siz üreteceksiniz biz destekleyeceğiz. Alma garantisini de Kütahya Tarım Kredi Bölge Müdürü Özkan İnci bey verecek. Zaten müdürüm de bunun için Kurtköy'e geldi. Bu köyde model oluşturabilirsek ülkemizin her yerinden gıpta ile bakılır. Kurtköy kuru fasulyesini marka yapabiliriz" dedi. 

'RAFLARDA YERİMİZİ ALMAK İSTİYORUZ'

Toplantının açılışında konuşan Kurtköy Muhtarı Mehmet Ali Akıncı, Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş'a teşekkür ederek başladığı konuşmasında: 'Bizler köyümüzün kuru fasulyesiyle ile ilgili profesyonelce üretim yapmak için çalışmalara başladık. Devletimizin desteği ile kuru fasulyenin paketlemesi ve pazarıyla ilgili bir alan oluşturulursa bizler Kurtköy ismi altında inşallah marketlerdeki raflarda yerimizi almak istiyoruz. Hem vatandaşımız para kazanır, hemde köyümüze bir canlılık katarız' dedi. 

'AMACIMIZ KURTKÖY'DE DEĞİŞİMİ GERÇEKLEŞTİRMEK'

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş'ta Kurtköy'de daha önce iki kez toplantı yaptıklarını ifade ederek: 'Bizim amacımız Kurtköy'de değişimi gerçekleştirmek. Boş kalan arazilerimizin değerlendirilmesini amaçlıyoruz. Bu arazileri de istediğimiz niteliğe getirip vatandaşlarımızın da ürettiği ürünlerin de değerinden satışının verilmesi için uğraş veriyoruz. Bu ruhu burada yakaladık. Bunun üzerine çok eğildik. Sayın valimizin de selamları var. Ben sayın valimize Kurtköy'den bahsettim. Sayın valimizin de destekleri olacağını söyledi. Bizim de desteklerimiz olacak. 

Şuan da Kurtköy'de 35 çiftçi ile birlikte 287 dönüm arazi ekilebilir durumda. Bunu daha da arttırabiliriz. Ben yine sözümü veriyorum makinayı alırız. Sizlere hibe ederiz. Ama 287 dönümü biraz daha arttıracak şekilde çalışırsak ekonomik anlamda daha verimli olur. Çünkü alacağımız makina 60 bin TL'lik makina. 

'HEP BERABER ÜRETECEĞİZ'

Önümüzdeki yıllarda hedefimiz çok daha büyük. Bu alanların hepsini büyütüp birleştirmek. Bu köyde model oluşturabilirsek ülkemizin her yerinden gıpta ile bakılır. Neden olmasın? Arazilerimizin tapuları belli arazi değişmiyor. Aradaki sınırları kaldırdığımız zaman ekimini yapıp oradan gelecek kar marjını kendi tarlamızın niteliğine bölüp bize düşeni kar payımızı aldığımız zaman hep beraber hareket ederiz. Kamu desteğini biz sonuna kadar sağlarız. Bunu bölge müdürümüze de söyledim. O da ekibiyle birlikte geldi. Amaç şu üretilen ürünün satacağı noktasının bulunması. Biz hep söylüyoruz ürünler üretildiği zaman satılmadığında bir anlamı yok. Para kazanmanız lazım. Bir çiftçi çocuğu olarak bakıyorum bizim para kazanmamız lazım. Siz alanları birleştirdiğiniz zaman daha fazla kazanacaksınız. Çünkü girdi maliyetleri düşecek. O zaman her şeyi daha ekonomik kullanacağız. Bizim derdimiz bu. Hep beraber üreteceğiz. Siz üreteceksiniz biz destekleyeceğiz. Satışını da inşallah alma garantisini de Kütahya Tarım Kredi Bölge Müdürü Özkan İnci bey verecek. Zaten müdürüm de bunun için Kurtköy'e geldi.' dedi. 

Kütahya Tarım Kredi Bölge Müdürü Özkan İnci ise yaptığı konuşmada ise şunları dile getirdi: 'Tarım kredi kooperatifleri olarak bizler arpa buğday ürünlerini değerlendiriyoruz. Son dönemlerde de tanzim satışlarla çeşitli vesilelerle gündemde olduk. Ama bu olay öncesinde de il müdürümüzle de bir araya gelip neler yapabiliriz diye konuşuyoruz. 

Müdürümüz buradaki birliktelikten bahsetti. Tarım Kredi Birliğimiz var gıda ürünlerini değerlendirdiğimiz. Biz kendi tarafımızda da bu konuyu görüştük. Kurtköy'de 40 ton civarında bir fasulye hesaplanmış. Bu fasulyeyi de biz alabiliriz diye konuştuk. Arpa buğdayı ve tanzim satışları ile birlikte çeşitli gıda ürünlerini alıyoruz. Bakliyat zaten Bilecik ilinden nohut alımımızda var. Bunların yanında yöresel ürünler de giriyor. 

'SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YAPARSAK SIKINTI ÇEKMEYİZ'

Arkadaşlarımız Kurtköy fasulyesinin ülke pazarında bilinirliği olmadığı için pazarlanmasında sıkıntı yaşanacağını söylediler. Daha sonrasında ise biz albatros isminde bir tohum getirelim, bu marketlerde gördüğünüz kuru fasulyeler. Satış potansiyeli olan ürün bu olduğundan bu ürün üzerinden sözleşmeli üretim yaparsak sıkıntı çekmeyiz  dediler. Çünkü bizde bunun dağıtımını yapacağız. Ekonomik olarak pazarı olan bir ürünü üretmek satış açısından daha kolay olur. Bir sonraki toplantıda numune de getiririz.

'ÜRETTİĞİNİZİ PAZARLAMAK İSTİYORUZ'

İnşallah hepimiz için iyi olur. Toplu 300 dekarlık bir arazide üretim yapılıyor olması bizim açımızdan da iyi. Tarım kredi şuan da nohut, fasulye, mercimek alıyor. Bende isterim kendi bölgemde kuru üretip satmak. Sizin de ürettiğinizi pazarlamak istiyoruz. Katkı anlamında da ekonomik olarak bir katkısı olsun isteriz. Sizlerde ürettiğimizi nereye pazarlarız satarız diye düşünmessiniz. Bizim sizlere katkı sağlama amacımız var. İnşallah bunu da sağlamak istiyoruz. 

Az üründe pazar değeri düşer. Çünkü sen pazar pazar gezersin. Ama elinde toplu para olmaz. Biz bunların önüne geçmek için böyle bir çalışmada bizde varız dedik, destek olmak istedik.' dedi. 

Konuşmaların ardındaın toplantı soru- cevap şeklinde devam etti. Kurtköylüler ise Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kütahya Tarım Kredi Bölge Müdürlüğüne köylerine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. 

 

Bozüyük Haber Haberleri